Klachten die het meest voorkomen na Coivd-19 zijn ernstige vermoeidheid en energietekort, concentratie en geheugenproblemen, overprikkeling voor geluiden en beelden en slaapproblemen. Ook hartkloppingen en benauwdheid komen voor.
De klachten bij het post-COVID-syndroom hebben meestal tot gevolg dat uw normale dagelijkse bezigheden thuis, in het gezin of op het werk veel lastiger zijn geworden of soms zelfs helemaal niet meer lukken. Veel van de klachten zijn een normale reactie van het lichaam op het bestrijden van een virusinfectie zoals COVID-19. We zien echter ook dat het herstel soms erg langzaam gaat, er sprake is van terugval en dat er allerlei bijkomende lichamelijk klachten ontstaan. Het wordt dan moeilijk om grip te krijgen op uw situatie. De inzet van een ergotherapeut kan er voor zorgen dat u weer regie krijgt over uw mogelijkheden thuis en op het werk en daarmee, al gaat het soms langzaam, uw energie toeneemt en u uw dagelijkse activiteiten weer kunt oppakken.
Zelfhulptips bij het post-COVID-syndroom (*bespreek deze tips ook met mensen in uw omgeving):
REGELMAAT:
* Zorg voor een vaste dagroutine, zoals vaste tijden voor opstaan, eten en naar bed gaan. Dat kost minder energie.
ACTIVITEITEN
* Wissel lichamelijke activiteiten af (zoals wandelen, de was ophangen) met mentale activiteiten (bijvoorbeeld krant lezen, een gesprek voeren).
* Zorg voor een rustige omgeving en doe één ding tegelijkertijd. Dus bijvoorbeeld niet strijken én tv kijken.
* Voer activiteiten in een rustiger tempo uit, dan u gewend bent.
* Doe op een dag de activiteiten die u goed aan kunt. Verspreid activiteiten over de dag en zorg voor voldoende hersteltijd als u iets heeft gedaan.
OPLADEN
* Herstellen kost energie. Zorg dat niet alle energie op gaat aan verplichte activiteiten. Kies ook dingen die u leuk vindt en waar u energie van krijgt.
RUST
* Neem rust voordat u moe bent. Neem diverse rustmomenten op een dag.
* Rusten betekent ook daadwerkelijk rusten. Dus niets doen: geen mobiele telefoon, geen tv, geen visite.
* Ontspannings- en ademhalingsoefeningen kunnen helpen. Doe hier een aantal oefeningen met ons mee!
SLAPEN
* Zorg voor een vaste slaaproutine en vermijd cafeïne na 14.00 uur en digitale schermen na 18.00 uur.